تأملاتی در حوزه علوم قرآن و حدیث

یادداشت های قرآنی و حدیثی دکتر محمد عترت دوست

تأملاتی در حوزه علوم قرآن و حدیث

یادداشت های قرآنی و حدیثی دکتر محمد عترت دوست

تأملاتی در حوزه علوم قرآن و حدیث

مجموعه یادداشت‌ها و تقریرهای درسی و علمی فردی که بزرگترین افتخارش، جستجوگر دانش و حقیقت بودن است. دانش و علم و حقیقتی که آن را در پرتو قرآن و حدیث یافته است.

جلسه دفاع سرکار خانم صدیقه بریمی پور با عنوان:

بررسی منقولات تاریخی پیرامون شخصیت حضرت ابوطالب(علیه السلام) و تحلیل مضامین دیوان او

بریمی پور

🌺🌺

بریمی پور

چکیده

دیوان حضرت ابوطالب (علیه السلام) یکی از ارزشمندترین آثار فرهنگی، تربیتی، اجتماعی و سیاسی و.... به جامانده از عهد کهن است که از دیرباز تا کنون موردتوجه اندیشمندان بزرگ اسلامی قرارگرفته است. هدف نوشتار حاضر، واکاوی اشعار این دیوان به روشی جدید برای دستیابی به یافته‌های نوین در حوزه علوم قرآن و معارف اسلامی است. برای نیل به این هدف، از روش «تحلیل مضمون» به‌عنوان روشی نوین که به کشف ارتباط داده های کیفی می پردازد، استفاده ‌شده است. برای اجرای این روش، شبکه مضامین ترسیم شد. حاصل بررسی های انجام‌ شده به‌صورت کلی 119 کد، 119 مضمون پایه، 14 مضمون سازمان دهنده، و 41 مضمون فراگیر است. با ترسیم شبکه مضامین، به استخراج دو مقوله مدح پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) و مذمت دشمنان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) پرداختیم که حاصل آن کشف و استخراج 21 مضمون در مدح و ستایش پیامبر (صلی الله علیه و آله)  و 24 مضمون در ارتباط با مذمت دشمنان پیامبر(صلی الله علیه و آله) بوده است. این امر باعث شد که ابعاد جدیدی از  شخصیت حضرت ابوطالب(علیه السلام) همچون عشق زیاد، حمایت‌ها و فداکاری‌های بی‌نظیر وی نسبت به برادر زاده اش به‌عنوان پیامبر(صلی الله علیه و آله) شفاف تر نشان داده شود. در نهایت، شیوه «تحلیل مضمون» در دیوان ابوطالب (علیه السلام)، جایگاه ارزشمند این دیوان را به‌عنوان منبع مهمی از تاریخ گذشته اسلام برای پژوهش های برتر، روشن ساخت و رویکرد جدیدی از شخصیت او را نسبت به پیامبر(صلی الله علیه و آله) مشخص ساخت. البته که این موضوع نیاز به مطالعات عمیق تر در آینده دارد.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">